Vem är nörd: runda två

Den här bloggen inleddes med ett inlägg om vem som får definiera sig som nörd, en diskussion som åter kommit på tapeten i nördbloggosfären. Det hela började med att Joe Peacock postade ett inlägg på CNN:s nördblogg om där han hävdade att det inom nördkulturen finns en växande frustration med ”pretty girls pretending to be geeks for attention […] wearing skimpy outfits simply to get a bunch of gawking geeks’ heads to turn, just to satisfy their hollow egos.”

De som Peacock stört sig på är alltså snygga kvinnor som ägnar sig åt cosplay på nördkonvent. Peacock kallar dessa för ”6 of 9”. Hans teori är att de i verkligheten är ”sexor”, men att de i sina dräkter omgivna av nördar blir ”nior”. Redan här vill jag hejda honom och påpeka att vanan att referera till kvinnor som nummer på en utseendegraderad skala i sig är sexistisk. Då hjälper det inte att lägga in en brasklapp om att en faktiskt känner massa jättevackra kvinnor som är ”riktiga nördar”. Men detta är knappast det värsta. Peakcock skriver:

They’re poachers. They’re a pox on our culture. As a guy, I find it repugnant that, due to my interests in comic books, sci-fi, fantasy and role playing games, video games and toys, I am supposed to feel honored that a pretty girl is in my presence. It’s insulting.

Det är oklart om Joe Peacock även stör sig på denna cosplayer

Detta är det mest problematiska i inlägget. Som John Scalzi, ordförande i Science Fiction and Fantasy Writers of America, påpekat så utgår Peacock från att kvinnors cosplayande handlar om honom. Han hade kunnat kritisera hur företag som deltar på konvent rekryterar kvinnor baserat på deras utseende istället för deras intressen och kunskaper. Det gjorde han inte. Han spydde sin galla över tjejer som enligt hans tolkning är nördar på riktigt. 

Inlägget är typiskt för debatten om vem som är nörd på riktigt. Att intressera sig för cosplay anses t ex inte i sig vara meriterande. Det finns en hierarki mellan nördintressen där kvinnligt kodade områden nedvärderas eller ignoreras. Det är ingen slump att memen heter ”Idiot Nerd Girl” och inte ”Idiot Nerd Boy”.

Geneviere Dempre skriver om den dubbelbestraffning som drabbar kvinnor som vill vara en del av nördkulturen:

to be visible at all in geek culture, women often have to be conventionally attractive and comfortable playing the role of eye candy. Women who aren’t are generally ignored at best, and harassedfat shamed, mocked, and disdained at worst. These same women who are being derided and dismissed as attention whores and poachers would be all but invisible if they distanced themselves from their sexuality.

Lösningen är egentligen inte att Joe Peacock och andra snubbar ska acceptera snygga kvinnliga cosplayers. Lösningen är att vi börjar erkänna att det inte är upp till män att fungera som någon sorts grindvakter för nördkulturen, med rätten att tala om vilka som tillhör oss och vilka som står utanför.

(Joe Peacock skrev ett ganska dåligt svar på den kritik han fått. I detta lyckas han bland annat att ifrågasätta existensen av asexuella, något som jag som självidentifierande asexuell tar ganska illa upp av. Grattis Peacock till att fortsätta framstå som en douchebag.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s